Sommaren?!

Nämen nu börjar man ju misströsta?! Den här våren och försommaren har varit rätt bedrövlig kan man lugnt säga, vädermässigt alltså. Just idag känns det extra tungt. Verkar som vädergudarna vill slå personligt rekord i skitväder. Det blåser rejält, spöregnar och termometern står på +12.4 (jag skriver +, men det känns som -) 
 
Inne i stan drar snart alla försäljare, mat-tälten och tivolit igång på Stadsfesten. Ikväll spelar ett gäng artister, och folk ska förstöra fin-skorna i leran. Eländigt! Även Kyrkhelgen pågår för fullt, där står en massa duktiga människor och säljer sina ömtåliga alster. Stackare! Dessutom ska jag och gubben stå och sälja kaffe och varmkorv på denna Kyrkhelgs-marknad för byaföreningens räkning OCH i afton hade vi tänkt cykla till en middag vi är bjudna på några kilometer bort. Fryser bara jag tänker på det.
Det är ju SOMMAR, det SKA ju gå att göra sånt här? Cykla, stå ute och sälja saker, åka karusell, käka lunch i gräset!!!
 
Nu har jag ju inte startat semestern än, men min kollega har och hennes inlägg igår var så bittert att datorn nästan började kärva. Känner precis som henne... dyrt spenderade pengar på blommor som hukar sig i krukorna, glass och sommardrinkar borde bytas ut mot varmt the' och whiskey. Jag har inte gått så långt att jag skriver julklapps-listor och kikar ut efter snöflingor... ÄN, men som sagt hon har ju redan gått på semester, hon har all rätt att vara lite extra crazy. Länk till TallSally här .

Hund & katt

Grannarna kring oss har MASSOR med vovvar. Det är ingen överdrift, det kryllar verkligen av hundar. Fina hundar, bra hussar och mattar, jag lider verkligen inte av att vara omringad av dem trots att jag dras med en lättare form av lite larvig hundrädsla.

 

Man pratar ju om hund och kattmänniskor, själva har vi katt, men jag är inte egentligen en utpräglad kattmänniska heller. Däremot brukar jag försvara kattens självständighet och coolhet, då jag anser att ibland ifrågasätts deras brist på tillgivenhet. Bara för att få lite balans i diskussionen liksom. Och säger någon att katter är äckliga, brukar jag säga att hundar är läskiga... och vips har jag väl retat gallfeber på någon.

Nu kan man tro att våra grannar är utpräglade "hundmänniskor", och det är de nog, men trots det har samtliga katt. Tycker det visar på ett öppet sinne, att de är mångsidiga och detta gör att jag uppskattar dem ännu mer.

En morgon såg jag från köksfönstret en av grannens fina svarta hundar stanna upp och nosa på samma ställe på vägen som deras katt hittat något att sniffa på. De stod med nosarna intill varandra, sedan gick de vidare längs vägen, sida vid sida, så där lite familjärt och självklart.

Respekt, kärlek... så naturlgt... så...så... snyft*

 

Det pinsamma är att där vid frukostbordet, med kaffekoppen i hand blev jag så rörd att jag grät en liten skvätt. Hmmm, antagligen lägger jag som vanligt in för mycket mänskliga egenskaper och tankar på djuren? Men fint var det! Ja, herregud vilket tjoller man är.

 

Apropå tjoller. Jag såg en fjäril och hoppade raskt i en av pojkarnas storstövlar för att kunna springa ut bland brännässlorna. Bilderna blev sisådär, det var en knepig och fladdrig färilsrackare. Sedan upptäckte jag att jag var väldigt "utåt-fött", som 2-3-åringar blir i princip varje gång de tar på sig skor själva. Gulligt på dem, men på mig? Tveksamt.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Språkets krydda?

Hörde häromdagen en relativt ålderstigen dam svära så det osade. Kände plötsligt att det lät inte bra, passade liksom inte att någon bara snäppet äldre än mig lät så där illa. Ja, jag förstår att man kan utläsa av vad jag precis skrev att jag godkänner jag blivit GAMMAL! Men hur ska man annars tolka att jag plötsligt reagerar över någon annans språkbruk på det här konservativa sättet OCH dessutom beslutar mig för att försöka sluta krydda eller snarare gödsla mitt eget språk med en massa svordomar?
Lägg därtill att jag köpt hem små flaskor med essens av smultron och hallon samt en massa kilon med socker för att koka MORMOR-SAFT!!!... jisses, jag håller visst  på att mentalt komma ifatt min biologiska ålder med stormsteg?!


Tjomput

Häromveckan visade jag min mamma en typ av tunika jag köpt. Har en förkärlek till tunikor, stora blusar... tält... ett vanligt misstag korpulenta personer gör är faktiskt att dölja sina former så väl i stora plagg att man faktiskt upplevs ännu större än vad man egentligen är... hepp, där tappade jag tråden...
Hursomhelst, jag visade tunikan och sa att jag kan inte ha mina vida lite haremsaktiga shorts till den här för då blir jag så... så... men så hittade jag inte ordet.
Tjomput? fyller mamma i. Exakt det ordet sökte jag! Tjomput, en perfekt benämning, något som beskriver både hur jag såg ut och kände mig då jag provat kläd-kombinationen. Fantasiskt fiffigt med dialekt som kompletterar ens språk så bra! Synd bara att det blir allt färre som kan och förstår.

Hur skulle man säga tjomput på rikssvenska???

Midsommaraftonen

Midsommarafton firades som brukligt i Övre-Bäck."Det var de som anlände dagen till ära i lämplig dekorerad bil och hon som fotar den årliga bilden av vårkragen. Under femkampen sågs någon stajla litet först för att sedan vinna deltävlingen "Hästskokastning". Luftgevär och boule fortlöpte utan farliga incidenter.
Vissa stod aldrig still, var alltid på väg ut ur bild, andra hade tungan rätt i mun, Någon rörde sig fortare än kameran kunde fokusera och så stod liljekonvaljer doftande på dukat bord. Efter god mat och rabarberpaj träffade en och annan pil, slutligen blev det utslagning med Qube. Därefter fanns det de som for på ytterligare galej natten lång, de som valde köra en sväng ut mot havet, men även de som helt sonika gick i säng... utan 7 blomster under huvudkudden."
Och vinstbucklan? Den följde oss hem.
 
 
 
 
 
 
 

Hörrni!

 

Sjukskriven

Idag går min en veckas sjukskrivning ut. Den blev inte alls som jag trott, hade nog inbillat mig att det mer skulle vara som en liten semester. Så fel jag hade, beror kanske på att jag sällan är sjuk, men man lär sig alltid nåt nytt. Visade sig att med den här smärtan har jag på en vecka ätit mer smärtstillande än jag normalt sett gör på ett år... eller två. 

Hade trott jag skulle stöka på lite här hemma, fara till stan (iförd solglasögon då jag hört jag skulle vara ljuskänslig) och leta bikinis, hjälpa mamma hitta en ny bil, köpa en fin blomma till min gulliga men lite krassliga granne. Men nä, jag orkade knappt hänga tvätt här hemma, än mindre göra stan osäker.

Jag går numera omkring som en pirat med ögonlapp för vänster öga, så panda-brännan känns som en liten oviktig detalj i sammanhanget, apropå min löjliga fåfänga.
Vila, smärtstillande och ett omåttligt självömkande har jag ägnat mig åt de här dagarna, och alltså inte gjort någonting alls av mina "sjukskrivnings-planer". Vilket ju egentligen är precis som det ska. Lyxen att skrida omkring likt en hemlighetsfull Greta Garbo iförd mörka solbrillor på stadens boutiqer får vänta till semestern istället. . .

Panda-bränna

Satt igår i solen med en kopp kaffe.... eller det hann bli flera, och en cd-skiva... som också hann bli flera. Katarina Ewerlöfs trollbindande röst läste "Änglamakerskan" och jag var förutom bikinin iförd ett par solglasögon och ögonbindel så solens strålar inte nådde mina nyopererade känsliga ögon.
Väl senare på aftonen kunde jag skåda en märklig solbränna. Såg och ser fortfarande ut som en  kombination av danska flaggan och en panda! Ingen vacker syn, ja herregud synd man ska vara så fåfäng. Så nu sitter jag och funderar på en motåtgärd. Borde ju vara den enklaste sak i världen egentligen? En solig dag så fort mina ögon läkt tar jag fram en filt och en sax!


Pengar & Lycka

Nå hur är det nu då, kan pengar ge en lycka???
-"Absolut inte" säger vissa, men är det naivt att tro det? -"Självklart kan de det" säger andra, kanske syniskt att tänka så?

Själv tror jag att den genuina lyckan man känner när man har en underbar familj, kärlek, man mår gott och får vara frisk, det går inte att köpa för pengar, men att det kan underlätta att fokusera på sådant om det finns lite pengar i bakfickan, man har ett bekymmer mindre att oroa sig för. För det kan ju inte vara lätt att vara tacksam och lycklig då hela ens tid går åt att gneta, prioritera och kompromissa?

Kom och tänka på en arbetskompis jag hade för ca 20 år sedan som berättade om hur usel ekonomi hon och killen hade. De väntade sitt första barn, hon sladdade omkring på sommardäck mitt i vintern och de hade inte köksstolar utan satt på gamla däck staplade på höjden (låt oss hoppas att det inte var där de förvarade vinterdäcken hon behövde till bilen). Så en dag då hon kommer hem ligger sambon i badkaret och testar dykardräkten han precis skaffat, snacka om prioriteringar??? Hon skrattade då hon berättade om det, kanske för att hon var lycklig...eller nä, jag tror inte det, hennes ögon sa något annat.
Om det varit jag misstänker jag rubrikerna dagen efter lytt " Man funnen död i badkar iförd gummidräkt och ett däck nerkört i halsen, polisen fortsätter utreda detta bestialiska mord"

Nu finns det ju undersökningar kring det här ämnet (tänker på pengar/lycka alltså, inte bestialiska mord, de får vi se över en annan gång). Jag kollade och fann två korta artiklar jag snabbläste, eftersom jag faktiskt inte orkade läsa hela avhandlingarna eller några längre artiklar om dem heller för den delen. 
Rubrikerna talar mot varandra men inte innehållet och jag tycker båda stämmer ungefär med hur jag tänkte innan jag läste dem. Intressantast var att en av dem kommit fram till en break-even summa där man liksom inte blev något lyckligare hur mycket mer man än tjänade. Dåså, det är bara dit man behöver nå...

Blir man lyckligare av pengar?

Nej säger den ena artikeln som baserar sig på en av världens största opinionsundersökningar om förhållandet mellan lycka och inkomst, här har de alltså har frågat hela 136 000 personer i 132 länder. Det går inte att köpa lycka för pengar, även det är viktigt att ha en god ekonomi för att känna sig lycklig. (Jaha???) Kopplingen mellan pengar och positiva känslor var påfallande svag hos de tillfrågade. Den som är rik är mer NÖJD med sitt liv ja, men att t.ex. vara respekterad är än mer viktigt för lycka. Vi i norden är exempel på lyckliga länderna med bra ekonomi, medan de latinska länderna visar prov på social-psykologisk rikedom/lycka.
Läs artikeln Nej här>>(länk)

Ja
säger den andra artikeln och hänvisar till en studie gjord av forskare på 1000 frivilliga. De påstår sig funnit att lycka och tillfredsställelse faktiskt tycks öka i takt med lönen, men bara upp till en den kritiska gränsen av 75 000 dollar, alltså 550 000 kronor om året (en månadslön på ca 46 000:-) Resultatet visar att för lite pengar kan förknippas med "känslomässig smärta”. Men väldigt mycket pengar medför nödvändigtvis inte större lycka. De som tjänade motsvarande mellan en och två miljoner kronor om året är inte lyckligare än de som tjänar just 550 000 kronor, denna summa anses vara "tröskeln". Efter det är det inte pengar som ökar en människas möjlighet att göra det som betyder mest för det emotionella välbefinnandet - nämligen att tillbringa tid med personer de tycker om, undvika smärta och sjukdom samt njuta av sin fritid.
Läs artikeln Ja här >> (länk)

Fotnot/ Vad är lycka? Betyder det samma sak för alla? Blir nog en senare fundering.
OBS, har INTE suttit och skrivit allt det här efter op, det har legat som utkast.


Klart

Nu är det gjort. Svider i ögonen, tårarna rinner. Inte skönt åka hem från Umeå med aftonsolen rakt in i bilen. Det hjälpte inte att blunda med solglasögon på, fick hålla för ögonen och försöka sova. Med hjälp av en massa ögondroppar ska jag nog få de första dagarna att funka, att sedan få ta bort "skyddslinsen" om några dagar tror jag blir en befrielse. Bör inte sitta framför dator eller TV, vara ute i sol och blåst, känns som jag transformerats till en vampyr... en rödögd sådan som knaprar citodon.
Trots att jag kanske borde ligga i en kall källare full med spindlar (huva), dra igen kistlocket och inte dyka upp förrän i natt (som om det skulle vara mörkt vid midnatt här i norr) så är det inte det jag kommer göra. För idag blir det kalas och imorgon ytterligare lite firande, vi har ju en blivande 17-åring i huset. Nä, nu ska jag sluta med de här dumheterna, fick ju inte sitta framför datorn sa de ju.

I afton

blir det mig veterligt en ny ögonoperation. Varför jag verkar lite osäker beror på att allt sedan jag fastade i 3 dagar för att sedan dyka upp för en njurröntgen en hel vecka fel PLUS fel tid?! så litar jag inte riktigt mig själv och mina kråkor i almanackan.
Men om anteckningarna stämmer så kommer jag idag att få en laserbehandling för ett värde av 27 000 kronor gratis. Det ingår att de ska försöka korrigera det de kan (om det inte blev bra) inom 2 år efter första operationen utan kostnad.
När jag var på återbesök första gången tyckte han jag såg riktigt bra och skulle vänta ett år så skulle det bli ännu bättre. Jag har väntat, väntat och väntat... i nästan ett år så när som på 2 veckor, och han konstaterade nu att jag faktiskt inte alls såg något vidare bra. Dubbelseendet påstår han fortfarande kommer att försvinna, speciellt nu när jag börjar se klarare, DÅ ska hjärnan fortare vänja sig och välja bort det som dyker upp en gång till strax under allting. Tror inte riktigt på honom, men vad har jag för val? Han har ju tydligen jobbat med ögon i över 30 år så jag hoppas han vet vad han pratar om?

Sommar, sol och plantor

Sådärja, har nu inhandlat och planterat lite plantor och kryddor både från "Burmans handelsträdgård" i Tjärn och "Trädgården" i Ursviken. Blomster av olika slag, physalis, quash, gurka, basilika, mynta med mera. Så varsågod du rådjur med kid jag ser nere på lägdan, i afton blir det buffé.
Den perfekta...

...konsumenten, kunden, köparen, spekulanten det är JAG! Sett från säljarens perspektiv alltså, men sett från min och än mindre makens synvinkel är det inte lika fiffigt. Tänk att släpa omkring med mig på stan, husvisningar och bilaffärer det kan vara påfrestande, jag lovar. Jag går från tveksam till övertygad på några nanosekunder och skulle lätt kunna spendera på tok för mycket pengar på en solmatt Toyota Celica med rostangrepp och fula fälgar. Utan att fundera skulle jag kunna skriva under kontraktet till en dyr men tjusig sommarstuga och fördubbla familjens månadskostnad samt mängden gräsmatta att klippa och rabatter att rensa. Kolla alternativ, tänka logiskt, se följer och konsekvenser eller försöka pruta går FETBORT! Skönt att jag oftast har min präktige bromskloss med mig som ser till att det inte blir så många huvudlösa affärer.

- ”Tur vi kompletterar varandra”, sa maken idag efter en visning, jag tänker praktiskt och ekonomiskt men skulle knappt komma till skott att köpa nåt, och du börjar efter 5 minuter måtta för en inglasning och planera panelspikning…” Lyssnade knappt på vad han sa, jag var fullt upptagen att för min mentala hälsas skull försöka intala mig själv att ALLT var nog inte perfekt... myggigt… långt till vattnet…för mycket målad väv…


Mascarpone & jordgubbar


400 g färska eller 300 g frysta jordgubbar      
Ca 1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
125 g mascarpone
21⁄2 dl lätt kesella
Ev 2 msk marsalavin (visade sig vara gott sippa på ur ett glas också)
75 g mandelbiskvier (tog italienska cantucciniskorpor istället)
1 nypa salt

Steg 1 Skölj och ansa de färska jordgubbarna, eller tina de frysta jordgubbarna sockra lätt och ställ åt sidan.

Steg 2
Separera äggulan från vitan. Vispa äggulan, 3⁄4 dl socker och vaniljsocker med elvispen till en ljus kräm. Rör ner mascarpone, kesella och ev marsalavin. Rör om tills krämen är smidig. Vispa ägg­vitan hårt och vänd ner den i mascar­ponekrämen.

Steg 3
Purea ca 3/4 av jordgubbarna grovt så att det fortfarande finns små fruktbitar kvar. Lägg mandelbiskvierna (italienska skorporna) i en plastpåse och smula dem med brödkaveln. Lägg hälften av de smulade mandelbiskvierna i botten av skålarna. Varva sedan mascarponekrämen, smulor, jordgubbs­purén och slutligen krämen.

Steg 4
Avsluta genom att lägga de sparade större bitarna jordgubbar överst, eller en hel biskvi/skorpa. Servera desserten samma dag som den förbereds.

En kvist citronmeliss kan vara dekorativt tänkte jag, men det visade sig att jag hade av misstag köpt koriander så jag skippade det gröna, ha, ha ha...


Regn hos mig

Igår lördag tog vi det rätt lugnt. Jag sov till halv tio och resten av familjen droppade in till frukost under de närmaste två timmarna, otroligt skönt och välbehövligt. Studenten som faktiskt inte vaknade sist, mådde för övrigt bra och hade haft en trevlig kväll. Tack ni som hjälpte till och gjorde dagen speciell!

Efter en del kaffedrickande konstaterade vi att det var sol... eller den stack fram mellan moln, så vi passade på att göra lite nytta. Jordgubbsplantorna är nu placerade i fyra (snart) svartmålade pallkragar, häcken är färdigrensad (ser fint ut i ca 2 veckor på sin höjd), kryddbänken och lådorna där squashen ska placeras fylldes upp med jord och lite näring. Studsmattan är hopmonterad, den verkar liksom aldrig HELT rosta sönder?
Idag söndag skulle vi släta till lite tomt så gräsklipparen kan passera över och måla klart de delvis svarta pallkragarna/jordgubbslandet, men det får vänta, det regnar IGEN.
Nä det får bli en bok istället, tack och lov ryckte jag en från stället vid kassan på Coop häromdagen. Det blir en mysdag med "Endera dagen" av Birgitta Stribe. Har ingen aning om den är bra, valde just den för den hade plommonröd/lila Birkenstock på bildomslaget, en anledning köpa just den så god som någon...

Studenten 8 juni 2012


Gurrage uttalas Gurra G, ytterligare ett smeknam vår son dras med...
Fler namn >> (länk)


7 juni

Idag den 7 juni startade sommarlovet för Elias, den yngre sonen, 1:a året i gymnasiet är avklarat. Imorgon fredag har vi en student som ska firas efter konstens alla regler.
Ja herregud, hur de redan blivit så stora... nästan vuxna... är en gåta???

Efter sedvanliga grimaser så lyckades jag ta ett kort där herrn ser "normal" ut. Just den blev ur fokus förståss. Normal (?), lite suddig och samtidigt världens finaste! ♥


Han ÄR knepig att fota se här > (länk)


Prismor

Besökte Rydlinge handelsträdgård/plantskola för att införskaffa en och annan planta. De växter som inte dör på grund av brist på matjord, näring eller vatten på den här tomten (kallad Ytterviks tundra) äts upp av småhungriga rådjur. När jag spankulerade omkring ibland blommor och dekorationer för att få inspiration så upptäckte jag glas/spegel-prismor som hängde i träden och reflekterade solljus. Då slog det mig att kanske, jag säger KANSKE de kan vara vackra OCH samtidigt skrämma rådjur på flykten genom att skramla och blänka. Köpte några, hoppas kan jag ju alltid...
Jepp, jag har dragit en hel del i kontrast och färg i photoshop, bara för det var kul... så förundras inte över nyanserna, lägdorna är INTE besprutade med fosforcerande ämnen.

Fullt upp

I veckan ska, förutom jobb å allt det vanliga då, en tandläkare besökas, examensfest förberedas och äga rum och fika till försäljning bakas. Från och med nästa vecka ska bland annat ögon laserbehandlas samt sjukskrivning med vila följa, MEN trädgården och blombänkar BÖR fixas, broräcken bytas samt målas, eventuella inglasningar av altaner planeras och ett större (väldigt stort) antal kalorier förbrännas... 
Känns kul... hm?... har någon blandat amfetamin och lyckopiller i mitt kaffe?  


Inglasning?

Oj, nu är jag både hysteriskt glad OCH fylld med bävan på en och samma gång.
Anledningen till dessa två omtumlande och motstridiga känslor är att plötsligt låter det inte alls omöjligt att bygga en inglasad altan?! Det som jag lite lätt gått och muttrat om i flera års tid, och som jag skrinlagt då vi började prata om att byta ut alla räcken på bron, altan och balkong. OM vi ska bygga den variant av inglasning jag drömmer om med vita takstolar ett rejält tak och golv så TROR jag att en byggfirma nog är att föredra. För är det här inte ett rejält stort och komplicerat projekt? Ska vi verkligen dra igång i år??? Nu när min älskade handyman plötsligt kan tänka sig att ta bort alla ruttna räcken och faktiskt bygga in altanen är jag osäker på om vi har samma vision han och jag? Har vi samma mål?  
På kursen jag gick under två dagar i Sundsvall pratades det om att sätta upp mätbara, gemensamma och möjliga mål. Det talades om personer som är idésprutor och är med på det mesta, om de som ser problemen och förbereder alla på att det inte blir lätt, och slutligen de som säger nej, stopp och bromsar. Shit, känns jättekonstigt säga det, men jag tror faktiskt att just nu är jag alla tre...

Min dröm. Jihiiuuuuiiii!!!
Men guuud vilket stort och svårt bygge?!
Kanske vi tar det sommaren 2013?
RSS 2.0