Bron och gräset

Jahapp, så var vårt mini-sommar-projekt klart. Vi har bytt ut de krusidulliga broräckena mot enkla raka brädor. Stilrenare och enklare att måla om då det blir dax. Målade också andra vita detaljer och fronten på själva trappen. Följaktligen ser allt annat på huset lite sjaskigt och blekt ut, man ser att det också kan behöva målas, men det känns som något vi lägger långt på framtiden... kanske på nästa ägare?
 
Jag klippte förövrigt gräsmattan idag för första gången i sommar. Ja, jag tror inte det blev så många gånger ifjol heller, då jag har så duktiga övriga familjemedlemmar. Kände när jag väl satte igång att det var inte så tokigt. Lite lagom träning i ett par timmar, och en massa tid att fundera och småsjunga för sig själv.
Meditativt tillfälle i vardagen kan man kalla det. Eller så kändes det fram tills jag krånglade in mig i ett gäng spegelprismor som hänger under apeln. Att sedan lönnen och pilträden har så mycket låga, hängande grenar att jag fick lov gå böjd och krum under dem och trots det blev jag rispad på axlar och armar, kändes rätt så jobbigt faktiskt. Dessutom har någon nynnande barfota Ernst-wannabe hängt en massa annat krimskrams i trädgrenarna förutom de där spegelprismorna, typ amplar och ljuslyktor och de är VERKLIGEN i vägen då man ska meditera/klippa.
Otroligt irriterande, måste nog överlämna gräset åt de mer tålmodiga. Hmmm, nu börjar jag förstå varför maken undrade om jag verkligen skulle klippa gräset med tanke på att det "det blir sånt himla liv". Det var alltså inte den högljudda, bensindoftande gräsklipparen han menade?
 
 
Och allt på hårdisken på den trasiga datorn är räddat, gubben och sonen har fixat det åt mig. Tack snälla ni, I LOVE YOU!

Svar & INGEN bildgåta 4

Kom just hem från undersköna Sundsvall för att åter stirra på en svart skärm på en surrande laptop. Redan i söndags förstod jag något var på tok, utan någon som helst förvarning la min dator typ...av?! Efter ett intensivt letande fann vi kvittot på datorn. Den visade sig vara köpt den 22 juli 2010, EXAKT samma datum som den nu bestämt sig för att lägga av, 2 år senare. Slump? Tja, man kan undra. Att det sedan bara var ett års garanti på den och att det gått EXAKT ett år sedan den gick ut gjorde att jag var tvungen lägga ner mina spirande konspirationsteorier om inbyggda destruktiva chip... programmerade att förstöra vid rätt ögonblick... jag var för några ögonblick helt begasped* (se ordlista längre ner)..
Ska inom snar framtid lämna in eländet och jag hoppas det går rädda hårddisken. Men vad innebär detta egentligen? Jo, jag kan tack vare att jag laddat in svarsbilden till gåta 3 i ett utkast visa den, men någon gåta nummer 4 kommer det inte bli... inte nu i alla fall. Detta innebär också, vilket är rätt trist, att min brors gästspel som fotograf får vänta. Antingen finns bilderna kvar och går rädda, annars får han skicka hit dem senare. Hursomhelst TACK alla som tittat in hit, och TACK alla som gissat!!!
Det var tydligen svårare än jag trodde den här gången, kan bevisligen inte avgöra  sådant. En såg vad det var och hon heter Frida, vilket visar att det ändå inte var för knepigt. Det var inte persikohalvor det var en majskolv, och den samt några fler grillades tillsammans med ribbs i vår klotgrill strax efter fotot togs.
Skulle ha behövt låna grannens trumpet så det blivit storstilade fanfarer, men vi får nöja oss med ett glatt hurrarop; 
Grattis FRIDA!!! 
 
 
Foto Lars-Erik Johansson  2012-07-13
Fler foton av honom länk här
 
Valda delar ur Bystedt ordlista;
*begasped  Begasped är ett ord jag själv uppfunnit som betyder att man blir så förskräckt, imponerad eller förvånad att man snabbt drar åt sig andan, och med fördel också håller en hand framför munnen.
brumsa Ett annat ord som ganska säkert hamnar i svenska akademiens ordlista är makens beskrivning av vad grannens häst gjorde för läte då han gick omkring i hagen strax intill vår tomt. Ett frustande ptroooohh-läte = brumsa
i afton Ett uttryck som används av fler än Bystedtare, men som tydligen gör stockholmare lite lätt förvirrade. Aftonen inträder strax efter eftermiddagen men innan kvällen. Bara för att klargöra för sörlänningar, aftonen infinner sig med andra ord mellan... eeeh... typ 16.00 och låt oss säga 20.00, hos oss.
 
 

Svar & bildgåta 3

Herregud vad många som kikat in och även en hel del som slutligen gissat?! Blir ju hur glad som helst. Ingen gissade rätt däremot men jag förstår att det var nästan omöjligt, speciellt då inte fotografen själv kände igen motivet?
Det är alltså en del av bladet på en blomma som kallas "Husarknappar". Valde den för jag tyckte blomman var söt, men bladet var lite äckligt på nära håll. Att det liknade en slemmig fisk tyckte flera, men Carina Canin jag tror Arne har rätt, torsk är nog väldig ovanlig i Bottenviken. Ibland dyker den väl upp här lite stelt stirrig i en kyld fiskdisk, så helt omöjligt hade det ju inte varit. 

Hade gett rätt åt blad eller blomma,att kunna vilken sort känns som rejält överkurs. MEN Anonym gissade på kaktus, vilket blev riktigt nära jämfört med det andra alternativet som var utomjording. Grönsak känns också som det åtminstone hamnar på rätt sida om "djurriket" kontra "växtriket". Därför ger jag Anonym och Katarina ett generöst ½ rätt var tack vare de hyfsade botaniska kunskaperna;
Grattis Anonym
Grattis Katarina!
 
 
Här kommer Bildgåta nr 3, tror det här blir mycket, MYCKET enklare. Och som tidigare, det går alldeles utmärkt vara anonym.
Släpper nu kommentarsfältet fritt, utan granskning, så håll er i skinnet. Reser nämligen bort ett par dagar och kommer nog inte kunna uppdatera och kolla bloggen via admin-sidan. Så svaret och nya gåtan kommer dröja lite, för det är ungefär lika sannolikt att jag lyckas fixa sköta något via min mobils internet som via någon av pojkarnas otvättade träningssockar. Alltså FÖGA troligt...
 
Foto Lars-Erik Johansson  2012-07-13
Fler foton av honom länk här
 
 

Svar & bildgåta 2

Blir ju hur glad som helst då så pass många gissade, och att besöksstapeln steg som en projektil i en annars rätt sommartrött blogg-statestik.
Alla ska hedras, även de som gissade fel ska ha en eloge för sitt engagemang, men en extra fanfar till de fantastiskt underfundiga och skarpögda personerna som faktiskt såg vad det var...mycket riktigt en CITRON!
Vinnarna är;
Carina
❁ Katarina
✿ Carina Canin
 
 
Bildgåta 2. Lite knivigare kanske? Återigen, det går bra skippa fylla i E-post och blogg-adresser, döpa sig till Kalle Fidolin och gissa vilt. 
 
 
Foto Lars-Erik Johansson  2012-07-11 
Fler foton av honom länk här

Bildgåta nr.1

Så nu kommer bildgåta nummer ETT av totalt FYRA. Kan inte bedöma om den är lätt eller svår då jag ju VET vad det är så ser jag det ju väldigt tydligt. Men jag tror faktiskt den är SUPERLÄTT?! Visst är den?
Snälla gissa nu vad det kan vara, du behöver inte skriva ditt rätta namn och inte heller fylla i e-mailadress eller någon webbadress, det går bra ändå.  Kalla dig för Kalle Kanin om du vill, men minns din pseudonym då vinnar-listan kommer upp så du kan se om du faktiskt gissade rätt. Vinsten är som förra gången endast äran. Eller endast och endast, det måste ju ge en enorm lyckokänsla att kunna läsa sitt namn här och stoltsera om inte annat inför sig själv... om man nu valt att kalla sig Kalle Kanin?
Hela bilden, alltså det rätta svaret och en lista på den eller de som gissat rätt kommer upp nästa gång. Kom igen nu...
 
Foto Lars-Erik Johansson  2012-07-13 
Fler foton av honom länk här

Fullt ös

Ja nu hinns det inte mycket annat än att umgås till höger och vänster för att sedan träffas ännu lite till. Stockholmare plus annan släkt och vänner har semester, och man vill hinna med så mycket som möjligt. Intensivt, men väldigt trevligt.

Det kommer att komma nya saker framöver här på bloggen, jag lovar! Just nu finns som inte tid bara. Har fotat en massa... mest mat och små söta ungar. Jag planerar en ny bildgåta-omgång med lånade bilder av min bror som har macro-objektiv och sjukt bra kamera plus att jag ska lägga upp några bilder han fotat och kalla honom min "gästfotograf". Kan väl bli spännande?
Nu bär det iväg och sola och bada med delar av släkten, bäst passa på då det är SOL, ha en underbar sommardag alla!

Toyota Celica GTI

Härmed bryter jag "blommor, fjärilar och humlor i träd"-trenden och lägger upp några bilder av sonens Toyota Celica. Det är en -93:a samma årgång som han själv.
 

Man "hänger" inte med.

Står och hänger tvätt. Bland annat den T-shirt sonen inhandlat, den som skulle tvättas endast i absolut yttersta nödfall och helst knappt i 30° enligt butikspersonalen. Denna känsliga tingest kostade hutlösa 300 :-?! Tvättar som jag vill jag... och så ofta som det behövs, och den verkar ju hålla...än (puh, tack och lov för det).
 
Men man förstår ju att man inte alls hänger med i prisutvecklingen då man tycker att en T-shirt numera kostar som ett par skor borde kosta, ett par skor kostar som en cykel, en cykel kostar som en bil, en bil kostar som en sommarstuga, en sommarstuga kostar som ett bostadshus, ett hus kostar som ett slott, och ett slott kostar som en... ett... ja vad tar de för ett slott nuförtiden?

Det gäller...

...att försöka vara positiv en sval, mulen semesterdag som denna. 
Igår i finvädret putsades det och tvättades på vår farstukvist. Ett antal brädor kapades och oljegrundades. Det var ju tur att vi passade på då, för idag är det endast 14 grader och blåser och nu fram på dagen har det börjat regna.
 
Men man ska inte hänga läpp för det. Gick omkring och fotade saker som gör mig glad trots survädret. Physalisen och squashen blommar, vi har fått några jordgubbar trots att jag grävde om hela landet bara för någon vecka sedan. Bullar är bakade, trappen är nyoljad och kisse är fet... ja, det finns en hel del som... om man anstränger sig kan kännas småkul... eller åtminstone lite o-tråkigt*... "Suck"
 
 
 
 
* Har här satt ett traditionellt norrländsk "o" framför ordet tråkigt. Är tveksam till att det är korrekt, låter en aning konstigt till och med i mina öron. Men det blev ett så bra positivt/negativt ord på en och samma gång att jag bestämde mig för att behålla det så.

Lycko-boken

Fick den här lilla, lilla boken med klokheter om lycka av min syster. Och även om den knappt är som en tändsticks-ask stor så rymmer den en hel del visdom...
 
 
 
 

Lyckosmeden

Ett gammalt hederligt ordspråk. Låter det egoistiskt?  För visst ska man hjälpa och stötta varandra, speciellt om någon är olycklig? Absolut! Finnas där för att fixa praktiska saker, ge tips och råd eller bara lyssna. Den som behöver tröst och hjälp får känna sig sedd, uppskattad och stärkt och kan kanske lämna eländet bakom sig.
Men sen då, när man är på fötter igen? 
 
Jag tolkar ordspråket som att man själv ansvarar för sina tankar och sin inställning till det som sker. Att man medvetet väljer att se det positiva, de små roliga händelserna och fina sakerna i vardagen. Säga till sig själv, nu har jag nått hit, gud vad det blev bra, innan man rusar mot nästa mål. Det måste ju inte vara saker som att man själv byggt ett garage, sprungit Stockholm-maraton eller förhandlat fram fred. Man kanske skruvade ihop den sneda stolen, gick en liten promenad fast det kändes motigt, undvek att stiga på en skalbagge. Klappa dig själv på axeln ibland för att du är så bra! 
 
För mig betyder ordspråket också att den lycka som man smider på kan vara helt olika, en variant för varje smed. Jag kan tycka att andras smides-arbeten verkar konstiga och svåra förstå, men huvudsaken jag hittar min egen design, den jag tycker är vacker och funkar för mig. Det folk funnit som gör att de mår bra och förhoppningsvis blir lyckliga av kan ju inte andra lägga värderingar i? Även om vi har lust till det ibland.
 

. . .

 
"Men vad är lycka? Finns det ett svar på en sådan fråga?
Vad är lycka för just mig?" Funderar nog vidare...
 
Orginalbroderiet länk

Tomahawk

Igår gjorde jag det igen! Blötte håret precis innan jag skulle lägga mig. Jag koncentrerar mig faktiskt ordentligt innan jag kliver i duschen, säger till mig själv som ett mantra "inte håret, inte håret, INTE håret"... men vips är det gjort i alla fall, det är liksom en reflex som är svår att styra över. Så mitt i natten står jag där med blött tjockt kompakt hår. Jag kan ju inte gärna börja slå på hårtorken, då alla andra i familjen gått och lagt sig och satt väckarna på "tidigt" för att fara på jobbet?
Nä, jag gör som jag brukar sådana här gånger, placerar en handduk över huvudkudden och lägger mig för att sedan drömma om ljuphavs-dykning, fuktskador och mossa.

 

Så nu på morgonen framför spegeln fick jag mig en rejäl chock kombinerat med skrattattack. – "Ja herregud vilken tomahawk-frisyr" säger jag högt till mig själv. Tomahawk? Nä det kan ju inte vara rätt?... vad heter det?... toma?...moha?...mohikan-frisyr heter det ju. Fast när jag tänker efter... den här frisyren påminner mer om en aggressiv stridsyxa, eller amerikansk missil än kalufsen på en utrotad indianstackare... för visst var det ett bra tag sedan den siste gick och dog?

Fortsättningsvis kommer jag sådana här "bad hair days" att säga " Imorse vaknade jag med värsta tomahawk-frisyren, tog en bra stund få den mer lugn, ja rent fredlig"....

 


Grattis!

...till körkortet Gustav!!!
Mammahjärtat hoppas du hittar dig en bil med ca 24 hästkrafter, trippla airbags, inbyggd hjälm, flytväst och fallskärm, mer begär jag faktiskt inte. 
Än har ju inte det riktiga plastkortet kommit, men jag kan tänka mig att det kommer se ut ungefär så här;
 

Men idag...

... den 1 juli är det sol! Eller den sticker åtminstone fram nån enstaka gång mellan moln. Det är hela 17 grader i skuggan. Jag har rensat ogräs tills jag blev less (i ca 25 minuter med andra ord) Snart ska vi sticka iväg och köpa några brädstumpar till bron.
Känns nästan som sommar! Härliga söndag!
Jiiiipiiiieeeee!!!!

RSS 2.0