Babben & gänget

Här kommer några bokrecensioner. Om du inte läst eller glömt vad HB-bollarna står för så kan du här se betygskriterierna på bonska.


Flykten / Carla Neggers
Jaaa, vad ska man säga? Tips om du har problem att somna, boken är ett rejält sömnpiller. Att Jo Harper är Secret-Service agent kan inte undgå någon, det nämns i princip på varje sida, att Elijah Cameron är fd soldat i specialstyrkorna, hjälte och skadad i Afghanistan upprepas på varannan sida. Att de är dragna till varandra och kommer att hamna under täcket förr eller senare räknade jag ut redan på sidan 15. Förutsägbart, trist...Suck* 
Åh, ser att Carla även skrivit en bok som heter "Dimman", den handlar om den kvinnliga dubbelagenten Lizzie och Will en fd. legosoldat...

Tusenskönor /Kristina Ohlsson
Jag är ju lite förtjust i svenska kvinnliga författare, Ohlsson är en av dem. Förutom skriva böcker så arbetar hon som säkerhetspolitisk analytiker på Rikspolisstyrelsen. Och Fredrika Bergman som är huvudperson i "Tusenskönor" är inte polis utan kriminolog, privatanställd i polisens speciella utredningsgrupp. Likheter? Hon ser sidospår som andra inte ser eller tror på.
I den här boken är hon gravid med sin mycket äldre älskare, lite tröttare men med en analytisk skärpa som gör att hon och kommissarie Alex Recht till slut får ihop de olika trådarna;
Ett mördat prästpar, en ung kvinna strandad i Bankok utan pass och pengar efterlyst av thailändsk polis, en irakisk man insmugglad till Sverige lovad uppehållstillstånd till sig och familjen i utbyte mot en tjänst.
Har också läst "Askungar", Ohlssons första roman, och längtade att få träffa Fredrika igen, och det blev ett kärt återseende.

Vårlik / Mons Kallentoft
Kriminalinspektör Malin Fors är en ensamstående mamma. Hennes knepiga förhållande till sin mamma samt alkohol och relationsproblem följer henne genom böckerna, men just i den här har hon i alla fall slutat med Tequilan.
Kallentofts skriver lite speciellt . Den eller de döda i böckerna följer Fors och berättar vad de ser. De ger henne ibland svaga vinkar om hur hon ska arbeta vidare, vet inte om det är en typ av intuition hon ska föreställa ha eller om man ska tro på spöken. Vårlik utspelar sig som de andra böckerna i Linköping, och på dess torg slits två små tvillingflickor i bitar av en utplacerad bomb. Ledtrådarna går isär, är det en galning en organisation eller vad?
Har även läst "Sommardöden", Höstoffer" och "Midvinterblot".
Med ”Vårlik” har han ju täckt upp alla fyra årstiderna, så nästa bok kommer tydligen heta "Den femte årstiden".

Jag vägrar dö nyfiken / Babben Larsson
Det här är en bok man blir glad av. Babben har varvat stycken ur hennes ungdom, skilsmässan, liftandes genom Europa, möten och föräldraskap med roliga one-liners från hennes shower. En del saker är riktigt tänkvärda, hur hon kämpat mot jantelagen och dåligt självförtroende till att bli en rutinerad stå upp komiker och programledare. Hon avslöjar lite om gäster hon haft i tv-showen Babben & Co, såsom Moberg, Guillou och Schyffert. Hon berättar hur får se upp då hon har en tendens att gå in för något så till den grad att hon nästan går i väggen vad hon än företar sig, jobb lika gärna som hunddressyr.
Jag skrattar igenkännande vid flera tillfällen, men så är ju Babben också en lagom giftig, härligt rolig person med självdistans!
Ger hennes bok en mycket STARK;


Kommentarer
Postat av: Sara

Åh vad kul med bokinsperation nu på höstkanten :D !

2011-08-20 @ 15:06:31
URL: http://swipt.blogg.se/

Kommentera gärna inlägget här!:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Om du vill din E-postadress, kommer inte publiceras:

Din URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0