Kepler, Stiella och Mayer

Jag ska här berätta om tre böcker jag läst under våren. Jag gör en rätt så kortfattad beskrivning av handlingen, en svamlig motivering till betyget, sedan kan man kolla vad antalet HB-bollar står för här, underförstått att man tror sig förstå mystiskt stavad bondska vill säga.

Paganinikontraket/ Lars Kepler
alias paret Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril skriver om;
Den envise kommissarie Joona Linna med enastående magkänsla. Generaldirektören för svensk vapenexport hittas hängd. Självmord? Penelope Fernandez ung vacker chef för Svenska Freds seglar med pojkvän och syster, förföljda av en iskall yrkesmördare. Fler dör, finns det något samband? Den mytomspunna violinisten och tonsättaren Paganini var så skicklig att folk trodde att han sålt sin själ till Djävulen. Här säljer folk sin själ för löften om den mest fantastiska drömmen samt hot om den värsta av mardrömmar. 

Läste för några månader sedan "Hypnotisören" som var deras debutroman. Den var blodig och otäck men mycket bra, så förväntningarna var höga och Paganinikontraktet gjorde mig inte besviken. Tycker om svenska författare med en handling som utspelar sig i miljöer jag delvis känner igen. Personbeskrivningarna i boken är övveraskande djupa och man lär sig förstå och tycka om flera karaktärer. Tack och lov så kryllar det inte av bittra, utarbetade poliser vilket annars är ganska typiskt för många deckar och polisromaner. Jag ger den 4 mycket starka HB-bollar; 


Jag älskar dig inte längre/ Christina Stielli 

Det handlar om Lotten som är hemmafru i en stor villa i en förort till Stockholm. Maken Per arbetar på NK och tjänar bra, och de har två rätt så små flickor. Så en dag vill hennes man lämna henne och Lotten får panik. Familjen är ju det viktigast, själv har hon valt att alltid komma i andra hand. Mannen beskrivs som en kallhamrad skitstövel, Lotten godtroget snäll. Gaykompisen tillika kollegan men främst grannen blir livsnödvändiga. Från hopplöshet till hopp, med ett dubbelbottnat slut innehållande frågetecken.

Jag tror att Christina beskriver maken som en fullblodsidiot, och Lotten som en vän godtrogen kvinna för att klargöra hur fel han gör och hur rätt hon är. Problemet är att jag efter något kapitel är nästan argare på Lotten än på den dominanta och otrevlige Per ... undrar om det var meningen? 
Att hon förändrats från levnadsglad tjej till en kvinna som be om ursäkt och viker sig dubbel för att passa in får en att inse att vi alla kan förändras och tappa bort oss själva efter år av psykisk misshandel. En engagerande bok med ett ämne som gjorde mig både arg och ledsen. Tyvärr gjorde de rätt övertydliga schablonerna och en svacka två fjärdedelar in i boken att det endast bli 3 men dock starka HB-bollar;

När jag hör din röst/ Stephenie Meyer
I andra boken i Twilight serien sker detta;
Bella förälskad i  vampyren Edward firar sin födelsedag med honom och hans familj.  Blodvite på ett finger och vampyrhungern vaknar. Faran för Bellas liv vid umgänge med vampyrfamiljen gör att Edward lämnar henne för hennes eget bästa. Bella blir deprimerad. En dag när hon råkar hamna i ny fara hör hon Edwards röst inuti sitt huvud, han varnar! Hon blir lugn och trygg vilket gör att hon söker nya faror för att få höra hans röst igen. Träffar sedan Jacob, som får henne att sluta tänka på silverskimrande hud varje sekund. Oturligt nog visar han sig vara en varulv med uppdrag att förinta vampyrer...

Den här boken föll mig tyvärr inte i smaken. Okey, jag fattar att jag inte är rätt målgrupp. Det är jag nog inte då jag läst Harry Potter och Vargbröderböckerna heller, och även om även de har en del övrigt att önska så är de litterära mästerverk jämfört med vad Mayer åstadkommer. Bella snubblar, bleknar och rodnar omvartannat, suckar och stammar sig genom hela boken.
Att den trots allt får 2 HB-bollar, om än svaga, beror endast på att det var intressant att läsa vad som fått så många tjejer att sukta efter bleka killar med ojämn tandrad, samt att de förhoppningsvis liksom de andra ungdomsböckerna jag nämnde kan locka ungdomar till att läsa istället för att se allt på film;


Kommentarer
Postat av: Christin@

Har just avverkat den fjärde boken i Twiligtserien. Bästa hittills. Den tredje var ingen höjdare. Filmen var mycket bättre (svårt för mig att erkänna att film kan vara bättre än bok... men låt vara för denna gång...)

2011-07-02 @ 21:58:12
URL: http://cs-blogg.blogspot.com/

Kommentera gärna inlägget här!:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Om du vill din E-postadress, kommer inte publiceras:

Din URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0